Переглянути усі Статті

ETH-ETF – чи все так добре?

Спотові ETH-ETF прийнято, але чи змінилося щось суттєве? Розглянемо, як подія вплинула на ринок і чого очікувати найближчим часом.

Спотовий біржовий фонд (Exchange Traded Fund, ETF) — це інвестиційний фонд, який формує портфель активів, а потім випускає власні цінні папери, прив’язані до цих же активів.

Тоді головним активом Ethereum-ETF буде… Правильно — ETH!

Купуючи цінні папери Ethereum-ETF, інвестор не володіє криптовалютою, але ціна акцій безпосередньо залежатиме від вартості ефіру.

Активні спекуляції з приводу прийняття спотових ETH-ETF 20 травня дали відчутний фундаментальний поштовх крипторинку. ETH зріс більш ніж на 24% всього за кілька днів — це найбільше тижневе зростання з часів крипто-бичачого ринку 2021 року. Аналітики EXMO.com попереджають, що після офіційного старту торгів ETH-ETF існує висока ймовірність «Sell the News» у короткостроковій перспективі та різкі рухи ціни ефіру в широкому діапазоні $3500 – $4100.

Але можна не чекати старту торгів, щоб повноцінно заробити на зміні ціни. На платформі EXMO Margin легко торгувати ETH, а з плечем можна багаторазово збільшити потенційний заробіток. Трейдинг пов’язаний з ризиками, тому рекомендуємо використовувати Stop Loss/Take Profit ордери, щоб обмежити втрати і збільшити прибуток. Зручний інтерфейс і налаштування забезпечать максимально комфортну торгівлю.

Схвалення – бичачий сигнал?

Схвалення спотових ETH-ETF не є бичачим сигналом, тому що ці фонди значно поступатимуться BTC-ETF у торгових обсягах. Якщо порівняти попит на інших ринках, де обидва активи існують, — все стане зрозуміло. Плюс до всього ETF на ефір не приноситимуть винагороди за стейкінг, що також відлякає потенційних інвесторів.

Водночас аналітик Bloomberg Intelligence ETF Ерік Балчунас очікує, що спотові ETH-ETF становитимуть 10-15% від активів BTC-ETF. Кілька індикаторів свідчать про те, що інституційний інтерес до ETH набагато нижчий, ніж до BTC.

Вночі, 23 травня, рішення було ухвалено, і багато хто розчарований рухом ціни, але на це є причини. SEC затвердила форми 19b-4 для ETH-ETF, які включають пропозиції від BlackRock, Fidelity і Grayscale. Однак для того, щоб ці продукти почали продаватися, їхні реєстраційні заяви S-1 повинні набути чинності.

ETF на базі ефіру з’являться на фондовій біржі США, імовірно, за кілька тижнів або місяців (у гіршому випадку). Тому ті, хто купили в очікуванні події, вже в позиції, а попит на ETF з’явиться через кілька місяців. Такий часовий недолік мало хто очікував. Це може призвести до корекцій на всьому ринку через песимізм щодо монетарної політики ФРС або інших макроекономічних ризиків. Після цього є велика ймовірність, що трейдери дочекаються того самого альтсезону якраз у середині літа або на початку осені поточного року. Раніше ми відзначали початок альтезону якраз у цей час.

Що стосується середньострокових таргетів — аналітики і трейдери відзначають рівень $5000 до вересня поточного року і близько $8000 до кінця 2024 року — початку 2025 року. Підштовхнути ціну ЕТН також може прийдешнє оновлення Pectra, яке очікується в 1 кварталі 2025 року.

Висновок

Попри невеликий негативний сентимент, ETH-ETF — це ще один великий крок для глобального прийняття криптовалют у «традиційні» фінанси. Ця подія підтверджує важливість технологій, які приносить Ethereum, а також бажання гігантів, як-от BlackRock, Fidelity і VanEck інвестувати в актив.