Переглянути усі Статті

Стейблкоїни: завдання та перспективи

Перечекати волатильність крипторинку або зберегти фіат у періоди інфляції – функція стабільних монет. Чи є ризики від використання таких активів і чи не змінять стейбли наше ставлення до грошей у майбутньому? Спробуємо розібратися у статті.

Стейблкоїн (англійською stablecoin) стабільна монета. Це загальна назва криптовалют, обмінний курс яких намагаються стабілізувати.

Перший стейблкоїн Tether був випущений у 2015 році компанією Tether Limited.

Stablecoin ліквідний актив, який є практично на будь-якій фінансовій біржі. У якій би точці світу ви не перебували, ви зможете перевести стейблкоїни з платформи на платформу. Тому це універсальна валюта обміну та зберігання капіталу для криптоінвесторів і трейдерів.

На відміну від фіата, stablecoins простіше переказувати між рахунками та адресами. Крім того, стейблкоїни активно використовуються в DeFi-додатках.

Найпопулярніші стейблкоїни

На ринку криптовалют представлені сотні стабільних монет. Ось список найпопулярніших у 2023 році згідно з розміром капіталізації:

  1. Tether (USDT).
  2. USD Coin (USDC).
  3. Dai (DAI).
  4. TrueUSD (TUSD).
  5. Pax Dollar (USDP).
  6. Gemini Dollar (GUSD).
  7. USDD (USDD).
  8. BitUSD (BitUSD).
  9. USD Digital (USDD).
  10. Neutrino USD (USDN).

Час від часу список змінюється, але Tether лідирує завжди.

До яких активів прив’язані стейблкоїни?

Найпоширеніші стейблкоїни в криптоіндустрії прив’язані до ціни долара. Відомий приклад цієї монети Tether (USDT), де 1 USDT дорівнює $1 з невеликим відхиленням від цієї ціни.

Також є стабільні криптовалюти на основі інших фіатів, наприклад, євро Stasis Euro (EURS), або на основі сінгапурського долара XSGD.

Деякі stablecoins можуть бути прив’язані до ціни фіата, але для свого забезпечення використовують крипту. У такому разі стабільності вдається досягти через надлишкове резервування або ж хитрий арбітражний алгоритм. Найкращий приклад стейблкоїна з криптовалютними резервами DAI від MakerDAO.

Також можна купити стейбли, прив’язані до ціни золота. Наприклад, PAX Gold (PAXG) або Tether Gold (XAUT). На відміну від традиційних інструментів на основі золота (наприклад, ETF), емітенти стейблів не беруть комісію за управління, а розрахунки в крипті дешевші. Але поки що такі монети не користуються великою популярністю.

Відмінності між стейблкоїнами

У кожної стабільної монети своя система, яка забезпечує її вартість. Загальноприйнятої класифікації стабільних монет немає, але загалом їх можна відрізнити за критеріями:

  1. Клас активів у резерві: фіат або криптовалюта.
  2. Норма резервування. Резерви можуть частково покрити ціну всіх токенів стейблкоїна в обігу, можуть дорівнювати ціні або навіть перевищувати її.
  3. Спосіб утримання ціни. Це можуть бути тільки резерви (здебільшого централізовані), або резерви та алгоритм (алгоритмічні стейблкоїни).

Види стейблкоїнів

А тепер розглянемо стейбли за видами регулювання. Існує два основних:

  • Централізовані. Монети створюються і контролюються центральними організаціями, які гарантують прив’язку токена до фіатної валюти і підтримують його стабільність.
  • Децентралізовані. Монети функціонують на основі смарт-контрактів блокчейну і без втручання центральних організацій. Такі проєкти використовують різні механізми контролю активу: заморожування коштів, механізми боргових зобов’язань. Це забезпечує стабільність ціни.

Децентралізовані стейблкоїни ще можна розділити на два підвиди: алгоритмічні та ті, що мають надлишкове криптовалютне забезпечення.

Стейблкоїни з надлишковим забезпеченням підтримують свій курс шляхом цілої низки ліквідних криптовалют: ETH, BTC тощо. Оскільки доларова ціна монет волатильна, використовується надзабезпечення: під кожен токен із номіналом $1 виставляється застава в крипті на суму $1,5 і більше. Наприклад, так у децентралізованого стейблкоїна DAI.

Алгоритмічні стейблкоїни не мають зв’язку з реальними активами і забезпечують прив’язку до долара через механізм випуску і погашення власних токенів. Наприклад, у Cardano є такий алгоритмічний стейблкоїн Djed.

Перспективи розвитку stablecoins

Після невдачі Terra ринок криптовалют втратив довіру до алгоритмічних стейблкоїнів. Але вдалим проєктом тут можна назвати DAI від MakerDAO.

Централізовані проєкти, такі як Tether і USDC, головні гравці в сегменті стейблкоїнів. Але деякі сильні держави, включно зі США та ЄС, планують запровадити широке регулювання емітентів стабільних токенів, що може ускладнити їхнє використання.

Стейблкоїни часто критикують регулятори. Так, наприкінці 2021 року Мінфін США випустив звіт щодо ризиків стабільних монет, у яких наголосив на непрозорості їхніх резервів та оцінив їх як загрозу для інвесторів. У ФРС упевнені, що стейблкоїни становлять ризик через можливі проблеми з їхньою конвертацією у фіат.

Переваги стейблкоїнів

У цифрових стабільних монет є багато переваг. Опишемо основні:

  1. Стабільність. Stablecoins виконують ту саму функцію, що й популярна фіатна валюта. Наприклад, якщо на ринку підвищена волатильність, традиційний інвестор може спрямувати частину активів із портфеля в готівку або казначейські облігації, водночас криптовалютний інвестор може перейти в стейблкоїни.
  2. Швидкий засіб торгівлі. Якщо у вас є стейблкоїни, то за сильної волатильності ринку ви без зусиль здійсните операцію. Їх легко купити або перевести завдяки швидкій обробці транзакції та низькій комісії. Тоді як з фіатом так швидко не впоратися. Чого тільки вартує забрати валюту з банку.
  3. Зростання ліквідності. Стейбли збільшують ліквідність і обсяги на криптовалютному ринку. Їхня стабільність додає довіри крипторинку, тому з ними готові взаємодіяти все більше людей. Зростання учасників ринку збільшує ринкову капіталізацію та обсяг торгів, що призводить до більшої ліквідності. Так забезпечується більш точне ціноутворення активів і вужчий спред між попитом і пропозицією.
  4. Оплата де завгодно. Стейблкоїни можна переказувати по всьому світу, зокрема відправити їх у ті місця, де важко купити долари США або де місцева валюта нестабільна.

Недоліки стейблкоїнів

У стейблкоїнів один мінус ризик централізації. Деякі монети мають централізовану структуру управління та резервування, що створює певні ризики для користувачів. Якщо з боку емітента стейблкоїна почнуться проблеми, то підрив репутації може спровокувати збитки для інвесторів.

Висновок

Стейблкоїн у криптовалютному світі дуже ефективна монета. Вона позбавлена ризиків, пов’язаних із високою волатильністю, у ній можна “пересидіти” складні часи. А можна і заробити відсотки на коливаннях або стейкінгу. Ринок цифрових валют весь час розвивається і, не на догоду суворим регуляторам, зростає. Тому перспективи у стабільних монет дуже високі.

Підписуйтесь на Telegram-канал маржі, щоб бути в курсі розборів, прогнозів та аналітики найпопулярніших активів!