Переглянути усі Статті

Графічний аналіз криптовалют: патерни розвороту тренду

Існує безліч торгових фігур, але ми розповімо про найпопулярніші види розворотних патернів, які використовують трейдери. Вони допоможуть вам краще прогнозувати зміну тренду на ринку.

Патерн — це модель або фігура на ціновому графіку, яка допомагає трейдерам припустити, в який бік рухатиметься ціна, ґрунтуючись на минулому досвіді. Водночас патерни розвороту – це фігури, які свідчать про зміну тренду. А будується тренд на свічках, про які ми вже писали у статті.

Топ-6 розворотних патернів

Розгляньмо найпопулярніші фігури розвороту тренду.

Голова та плечі

Патерн, який складається з трьох послідовних вершин, середня з яких (голова) — найвища, а дві бічні вершини (плечі) — нижчі. Найчастіше ліве плече знаходиться трохи нижче правого. Лінію підтримки називають “шия”, при пробитті цього рівня трейдери відкривають позицію шорт.

Формування лівого плеча і голови обумовлено сильною тенденцією на ринку, але при створенні правого плеча ми бачимо, що у покупців чи продавців не вистачає сили, щоб пробити рівень голови, і поточна тенденція згасає, що надалі призведе до розвороту.

V-подібна вершина та V-подібна основа

Патерн, який відноситься до розворотних і утворюється на вершині чи на основі ринку. Його відмінна риса — стрімке зростання чи падіння, яке змінюється такими ж різкими переломами.

Цей патерн обумовлений сильним параболічним рухом, в якому можуть спрацьовувати стопи трейдерів, що і робить ціну ще вищою або нижчою. Такими методами часто користуються алгоритмічні машинки. Після всіх цих «маніпуляцій» ціна розгортається та рухається дуже швидко у зворотному напрямку.

Подвійна вершина та подвійне дно

Дві найпоширеніші й одні з найпростіших фігур розвороту. Є дві послідовні вершини або дві основи, які знаходяться на однаковому ціновому рівні.

Пояснити походження цієї фігури дуже просто — ціна впирається в дуже сильний рівень підтримки чи опору і не може його пробити, зрештою розгортаючись. Однак така модель може зустрічатися на екстремумах, і зумовлено це тим, що чільна тенденція втрачає свою колишню силу.

Потрійна вершина та потрійне дно

Патерни дуже схожі на подвійну вершину чи подвійне дно. Відмінність в тому, що ці фігури є три послідовні вершини або основи, які знаходяться на однаковому ціновому рівні.

Всі властивості попереднього патерну, виявляються і в цьому випадку, лише з різницею — покупці або продавці спробували пройти рівень тричі.

Клин

Цей патерн нагадує симетричний трикутник. На графіку він розтягнутий і найчастіше сигналізує про розворот тенденції.

Цей патерн буває двох видів.

Перший – висхідний, що утворюється на ринковому максимумі й у більшості випадків є моделлю перелому тенденції вниз, при пробитті нижньої лінії тренду.
Другий – низхідний клин є дзеркальним відображенням попередньої моделі. Він формується на мінімумі ринку і є моделлю перелому тенденції вгору, коли пробивається його верхня трендова лінія.

У цьому виді патерну ціна все більше притискається і звужується до меж торгового каналу. Коли це відбувається, з’являється сильний рух, часто не у бік тренду. Коли багато трейдерів це помічають, вони починають панікувати та чекати на розворот. Це призводить до фіксації прибутку чи збитку – звідси і з’являється рух ціни.

Діамант

Дуже рідкісний розворотний патерн, який має ромбоподібну форму. Формується на максимумах або мінімумах під час висхідного або низхідного тренду.

Ця графічна фігура вказує на те, що тенденція, що діє, ослабла, і очікується або корекція ціни, або зовсім розворот тренду.

Важливо пам’ятати, що графічний аналіз — своєрідне мистецтво. І кожна людина може побачити абсолютно різні формації на однаковому графіку. І тут судити зможе лише ринок.

Висновок

Багато трейдерів використовують патерни, як неподвльну частину своєї торгової стратегії. Разом із технічними індикаторами патерни допомагають трейдерам визначити рух ціни. Їх використовують у різних таймфреймах: від хвилинних до місячних графіків.

На маржинальній платформі EXMO ви можете налаштувати таймфрейми під стиль торгівлі, а, використовуючи плечі, – збільшити розмір позиції. Визначаючи рух ціни на основі патернів, ви зможете побачити потенційний прибуток від своєї торгівлі.

  • Приєднуйтесь до чату EXMO Margin, де ми обговорюємо новини платформи та ринку з професійними трейдерами Ігорем Порохом та Олегом Федишиним.
  • Підписуйтесь на Telegram-канали спотової та маржинальної платформ EXMO.
  • Запускайте Telegram-бот для участі у щоденних розіграшах призів.

Здійснюйте успішні угоди та заробляйте більше з маржинальною платформою EXMO!

Перейти на EXMO Margin